شهید، نزد همهی جهانیان، مقامی بلند و منزلتی ارجمند دارد. همه کس، شهید را با دیدهی احترام مینگرد، ولی نزد پیروان قرآن، مقامی بالاتر و منزلتی والاتر دارد. اسلام، در معنای شهید، با اقوام دیگر، اختلاف نظر دارد.
جهانیان، کسی را شهید میدانند که خود را فدای جامعه کند. جامعهای که خودش، در آن زندگی میکند، خواه کوچک، خواه بزرگ، خواه شهر، خواه روستا، خواه کشور، خواه اقلیم.
شهید، برای سعادت مردم، فداکاری کرده، تا دست ستمگری را کوتاه کند. شهید حزبی و مسلکی، هر چند، شهر و کشور، نمیشناسد و خود را جهانی میداند، ولی هممسلکان را، نزدیکتر میداند و دگران را بیگانه میخواند.
از این سخن، دانسته شد که تمایل شخصی، در قیام شهید ملی و شهید حزبی، تأثیری بسزا دارد و انگیزهی شهید، ملت است و یا حزب. ولی در اسلام، شهید کسی است که در راه خدا، جان فدا کند، قومیت و ملیت و حزب، در آرمان شهید اسلامی، راه ندارد. همهی افراد بشر، نزد او، بندگان خدا هستند، نه بردگان خدا.
این شهید، دوست همه است و سعادت همه کس را طالب. خویش و بیگانه نمیشناسد. خصومت و دشمنی با کس ندارد. انتقام در وی راه ندارد. آرمان شهید اسلامی، مقدستر و بالاتر از آرمان شهید ملی و شهید مسلکی است. شهید اسلامی، در سطحی عالی و نامحدود میاندیشد و خیرخواه بشر است؛ خواه دشمن، خواه دوست، خواه خویش، خواه بیگانه، او خوشبختی بشریت را خواستار است. برای خدا، نه برای بشر، و نه برای خود.